De 10 Pisteregels

Tijdens de vakantieperiodes kan het flink druk zijn op de pistes. Iedereen skiet of board op zijn of haar eigen manier. Om ongelukken te voorkomen en de piste zo veilig mogelijk te houden heeft de FIS 10 piste regels die iedere wintersporter moet kennen en waar iedereen zich aan moet houden.

Op onze balie staat een display met flyers van de 10 pisteregels om mee te nemen.


1. Houd rekening met anderen
Iedere skiër of snowboarder moet zich zo gedragen, dat hij anderen niet in gevaar brengt of schade toebrengt.

2 Beheers je snelheid
Iedere skiër of snowboarder moet zijn snelheid en wijze van bewegen aanpassen aan zijn eigen capaciteiten, de toestand op de piste, de sneeuw- en weersgesteldheid en de aanwezigheid van andere wintersporters op de piste.

3 Kies een veilig spoor
Wanneer een skiër of snowboarder een ander van achteren nadert, moet hij zijn spoor zo kiezen dat hij de voor hem bewegende skiër of snowboarder niet in gevaar brengt.

4 Kijk uit bij oversteken en invoegen
Een skiër of snowboarder die zich (weer) op de piste wil begeven, een piste wil kruizen of tegen de helling op wil bewegen, moet opletten dat hij zichzelf en anderen daarbij niet in gevaar brengt.

5 Haal voorzichtig in
Inhalen is toegestaan van boven of beneden, van links of rechts, maar uitsluitend op een afstand die de gepasseerde skiër of snowboarder voldoende ruimte laat voor al zijn bewegingen.

6 Sta niet zomaar stil op de piste
Sta niet zonder noodzaak stil op nauwe of onoverzichtelijke gedeelten van een afdaling. Wil je stilstaan, doe di dan aan de rand van de piste op een plek waar je jezelf en anderen niet in gevaar brengt.

7 Loop langs de kant van de piste
Een klimmende skiër of snowboarder mag alleen de zijkant van de piste gebruiken. Hetzelfde geldt voor een skiër of snowboarder die te voet afdaalt.

8 Houd je aan de borden
Iedere skiër of snowboarder moet zich aan de pistemarkeringen en waarschuwingstekens houden.

9 Verleen hulp bij ongelukken
Bij ongelukken is iedere skiër of snowboarder verplicht hulp te bieden.

10 Legitimatie verplicht
Iedere skiër of snowboarder moet bij ongevallen zijn persoonsgegevens bekend kunnen maken door middel van een legitimatiebewijs.


Daarbij kunnen skipistes ook hun eigen regels maken. Deze staan dan op de piste zelf aangegeven. Zo hebben Grindelwald en Gstaad in Zwitserland op sommige pistes een maximumsnelheid ingesteld van 30 kilometer per uur.